Att lämna en grupp/sekt/kult

Att bryta upp från en grupp, tillhörighet eller församling är ofta en lång, utdragen process som kan kräva stöttning både innan, under och efter. Det finns ett liv på andra sidan, om du vågar följa hjärtats väg ut!

En politisk grupp/sekt eller kult är inte bara en grupp människor, det är ett komplext fenomen som kan betraktas ur en mängd vinklar, bland annat ur ett psykologiskt perspektiv. Det är som en diamant som man håller upp mot solljuset och varje vinkel visar oss nya sidor av diamanten, att inget är svart eller vitt eller som vi kanske trodde först att det var. Jag har mer än hälften av mitt liv levt som ett Jehovas vittne och vet av egen erfarenhet att livet som ett Jehovas vittne och livet efter är allt annat än svart eller vitt och det är otroligt komplicerat och svårt för någon som inte varit där att förstå vilken djup påverkan det har på människan.
Det har tagit mig drygt åtta år att få rätsida på vem jag egentligen är, vad är rätt och fel för mig, att känna igen även till synes små “programmeringar” som är kvarlevor från min tid i församlingen och som fortfarande påverkade mitt sätt att leva.
Jag tror starkt på devisen att man kan använda mörker man gått igenom till att hjälpa andra på deras väg till frihet och självkärlek och på så sätt förvandla mörkret till ljus, som skiner både inom sig själv och lyser ut i vår vackra värld.
Är du i den position jag själv var för elva år sedan, när mitt inre drev mig framåt, ut och bort från mänskliga osynliga kedjor av fruktan för att välja fel, välja död och välja isolering? Känner du att du skulle behöva prata om dessa känslor och ha någon utifrån som speglar dig när du tar en ärlig titt på dina tankar, för att upptäcka om de är dina egna eller om de är inlärda efter åratal av repetion vid församlingens möten?

Skriv en första rad till mig så vi får kontakt och vi ser vart det tar dig. Min intention är inte att “rädda” någon ur en religiös tillhörighet eller att få dig att förlora något du håller kärt genom att plantera tvivel hos dig.
Min intention är att vara ett stöd på din väg, din sanna väg, hur den än utvecklar sig.

Translate »