Vem behöver gå i terapi?

Terapi enligt ordböcker betyder "betjäna, vårda och behandla". Det finns en uppsjö av olika terapier i vårt samhälle idag och jag personligen tror att ingen väljer det som yrke om man inte har en känsla av att vilja hjälpa andra att må bättre. Jag tänker inte här ge mig in i vare sig djungeln av hur många olika sorters terapier det finns eller vilka skolor eller kurser man bör ha gått för att kunna kalla sig coach, psykolog, terapeut etc. eftersom jag av egen erfarenhet vet att i slutändan kan det ena betyda väldigt lite och det andra betyda väldigt mycket, beroende på vart i livet klienten, det vill säga du och jag befinner oss.

Jag läste en gång om en man i medelåldern som var nöjd med sitt liv, sina relationer och med sig själv - en person som utifrån sett inte "behöver" terapi, men han gillade att få sina tankar kring livet utmanade, gillade att se över ”temperaturen” på sin relation till hans fru och om den kunde växa ytterligare, så han hade får vana att minst två gånger om året boka in en tid hos en coach. Vilket öppet sinne han har, tänker jag!

Sedan har vi personer som jag själv var, "trasiga" personer! Personer som behöver få hjälp att öka sin självkänsla, hela det förflutna och ta hand om sig själv bättre. Jag har gått hos KBT – terapeut, psykolog, kurator, you name it! Och alla gav mig något, men personligen fick jag mest ut när jag började gå hos en livscoach, som lärde mig att lyssna på mitt hjärta och låta det tala mer till mig själv och utåt till andra människor istället för att styras av rädslor och skuggsidor som jag hade.

Så, oavsett vilket stadie vi är i i vårt liv, kan vi ha nytta av terapi eller coachning. Men en liten tanke på vägen är att vi ofta bokar en tid när vi är riktigt nere eller när förhållandet är riktigt illa däran, varför inte testa att göra tvärtom? Och en annan slags terapi som är billig, tillgänglig för alla och som kan rensa vårt sinne ser du förslag på här nedan:)

Leave a Reply